Back

Ko je volonter?

To je komšija, prijatelj, rođak, lik iz kraja, bilo ko ko "daje ruku" drugome, čini nešto korisno za svoj kraj, zgradu, mesto, društvo a da od toga nema neku materijalnu korist.
A šta ima onda?
Ima priliku da doprinese promenama na bolje, da se izrazi, zabavi, da pokaže koliko mu je stalo da bude koristan, da stekne nova iskustva, da postane deo grupe.

Ako želiš da volontiraš kontaktiraj naš Volonterski servis Obrenovac ili popuni online prijavu ovde.

Volonterski servis Obrenovac je program koji ti omogućava da volontiraš:

 1. u našem Obrenovcu
  Servis kroz edukaciju, trening i savetodavnu ulogu pruža podršku javnim institucijama i organizacijama da kreiraju i sprovedu kvalitetne lokalne volonterske programe na osnovu identifikovanih potreba lokalne zajednice i potencijalnih korisnika programa .Servis vrši regrutaciju volontera i void njihovu evidenciju u bazi podataka, obezbeđuje kvalitetnu pripremu, dodatnu edukaciju, superviziju, monitoring i evaluaciju realizacije programa, kao i zakonitost angažovanja volontera.Opština Obrenovac je dobila saglasnost Ministarstva rada i socijalne politike na program volontiranja i upisana je u evidenciju organizatora volontiranja.
 2. na međunarodnim volonterskim kampovima u Srbiji i šriom sveta
  Od 2010. godine smo kontakt tačka za međunarodne volonterske kampove. Međunarodni volonterski kampovi su kratkoročni volonterski projekti koji u proseku traju 2 nedelje i predviđeni su za sve ljude dobre volje između 14 i 65 godina. Svi zainteresovani volonteri imaju priliku da se svake godine prijave i učestvuju na nekom od preko 2500 volonterskih kampova u preko 60 zemalja, uz minimalne troškove. Organizatori kampa pokrivaju troškove smeštaja i ishrane, a volonter plaća troškove prevoza, uz napomenu da naša opštine obezbeđuje do 10 000 dinara kao podršku za prevoz.
 3. na dugoročnim volonterskim programima širom Evrope preko program Evropske snage solidarnosti - ESC
  Prva smo opština u Srbiji koja je dobila akreditaciju za program Evropske snage solidarnosti - ESC u okviru programa Erasmus + Evropske komisije. Program omogućava mladim ljudima iz Srbije (od 18 do 30 godina) da kao volonteri, radeći na nekom projektu, provedu od 6 do 12 meseci u nekoj evropskoj zemlji. Volonterima je obezbeđen smeštaj, hrana, osiguranje, putni troškovi, kurs jezika i džeparac. u procesu i na koj inačin)

Volonterski servis pruža mladima priliku da:
- rade ono što ih interesuje
- unapre svoja znanje i veštine
- doprinesu rešavanju problema
- kvalitetnije ispune svoje slobodno vreme
- uspostave nove kontakte i upoznaju nove ljude
- upotpune svoj CV
- steknu iskustvo koje im može koristiti u budućnosti
- se osete korisnim/om pomažući drugima
- osete zadovoljstvo zato što rade nešto pozitivno i vredno
- steknu samopouzdanje
- se više druže i razgovaraju sa ljudima
- da bolje upoznaju mesto u kome žive

Volonterski servis Obrenovac

 • kreira i sprovodi kvalitetne lokalne volonterske programe
 • regrutuje i edukuje volontere
 • podiže kapacitete lokalnih javnih institucija i nevladinih organizacija
 • organizuje lokalne volonterske programe
 • šalje volontere na kampove širom sveta
 • širi vrednosti volonterizma među ljudima